Kutya és kutyusok. Minden fontos információ a kutyákról és kutyusokról, valamint kutyázásról. Minden ami kutya.
Tanácsok kutyázáshoz

Segítség! Nem tudom eldönteni, milyen kutyafajtát válasszak!

Segítség! Nem tudom eldönteni, milyen kutyafajtát válasszak! 

Ne aggódj, inkább olvass tovább, és helyzeted máris nem lesz reménytelen! Mindegyik tetszik! De vajon melyiknek tetszek én? 10 szempont, amit jó, ha nem felejtesz el figyelembe venni, mielőtt új kedvencet választanál magadnak.

Egy kutya egy nagyon hosszú időre szóló döntés. A hozzánk és környezetünkhöz idomuló állat sok-sok örömöt, a másik véglet viszont sok-sok bosszúságot és idegességet okozhat. Fontoljuk ezért meg jól, milyen típusú kutya mellett döntünk, és választjuk új családtagnak.

Javaslatunk, hogy az alábbi szempontokat vedd figyelembe mindenképpen:

1. Életmód

Egy kutya társasági lény, törődést igényel. Ha kevesebb szabadidőd van, ha sokat túlórázol, és nem fogsz tudni eleget foglakozni vele, bármilyen nehéz is beletörődni, de egy macska vagy egy akvárium jobb választásnak tűnhet. Ne feledd, a kutya mindig ott van, ha fontos tárgyalásra kell menned, ha robog az üzlet, ha nyaralni mész, ha 5 év múlva elköltözöl, ha megházasodsz, ha gyerekeid lesznek, ha megváltozik az életmódod. Hosszú távú döntés. Ha nagyon vágysz rá, alakítsd úgy még a kutya érkezése előtt az életed, hogy megtehesd, hogy gazdi légy. Ha valamit nagyon szeretnénk az mindig megoldható! Csak rajtad múlik, mivel töltöd az idődet, a te választásod.

2. Cél

Családi kedvenc, vadászat, kutyakiállítás, védelem, segítő kutya vagy aktív társaság? Határozd meg, miért szeretnéd a kutyát, és e szerint válaszd ki a megfelelő fajtát.
- Vadászni? Ez esetben jó választás például a basset hound.
- Házőrzőnek? Házőrzőnek például kiváló a boxer vagy a németjuhász.
- Kisgyermek játszópajtásának? A skót juhász például remek választás!

3. Temperamentum

Mint ahogy az embereknek, a kutyáknak is különböző temperamentuma van. A kutya temperamentuma szempontjából, egyéni preferenciáid alapján, az alábbi két kérdést gondold végig:

- Fajtiszta vagy keverék?

Ha fajtiszta kutyát szeretnél, alapos kutatással választd ki a tenyésztőt. A tenyésztés során nagy gondossággal választják ki, mely kutyákat párosítsák. Egészségileg megvizsgálják a betegségek előfordulását mindkét kutya ágán. Ennek ellenére fajtiszta kutyáknál nagyobb arányban fordulhat elő örökölt rendellenesség.

Ugyanakkor a keverék kutyák véletlenszerűen sokszor ötvözhetik a különböző fajták előnyös tulajdonságait. Viszont a keverék kutya temperamentuma meglepetés lesz, ha felnő.

- Felnőtt vagy kiskutya?

A kiskutya játékos, több törődést igényel, mindent meg kell tanítani neki. Egy felnőtt kutya ugyanakkor már kifejlett egyéniséggel rendelkezik, ha jó gazdija volt előzőleg már tudja az alapvető parancsokat.

4. Időigény

Ne feledd:

- Egy kutyával rendszeresen foglalkozni kell.
- Egy kutyát minden nap etetni és itatni kell.
- Egy kutyát minden nap alaposan meg kell mozgatni.
- Rendszeresen ápolni kell a bundáját.
- Be kell idomítani, folyamatosan nevelni kell.
- Ha beteg vagy oltásra van szüksége, gondoskodni kell róla.

5. Helyigény

Egyes fajták nagyobb teret, mások kisebbet igényelnek. A kisebb méretű kutyák jobban tudnak alkalmazkodni a városi lakótelepi környezethez, ám egyes nagyobb kutyafájtakra is igaz ez, mint például a golden retrieverre.

Mérlegeld, hogy mit tudsz nyújtani neki! Egy bernáthegyit, még véletlenül sem próbálnál meg felnevelni egy panelben! A kutya igénye nem mindig ilyen egyértelmű, kiválasztása előtt járj utána.

6. Méret

Összefüggésben a helyigénnyel gondold át, mekkora méretű kutya lenne a legjobb választás. Egy érdekes adat: a kisebb méretű kutyák várható élettartalma hosszabb, 15 -16 év szemben a nagyobb kutyákéval, mely 8-12 évre tehető.

7. Családtagok, egyéb érintettek

A családtagok élettét is jelentősen befolyásolja, ezért egyetértés kell a döntésben. Ha kisgyerekek vannak, nagy türelemmel rendelkező kutyafajtát válasszunk. Ilyen például a beagle.

8. Anyagi szempontok

A kutya ára, a fajtiszta kutyák a kezdetekkor nagyobb anyagi befektetést igényelnek. Az alábbi eszközöket gondold át a költségek tervezésénél:

- Kutyaeledel, jutalomfalatok, etető-itató edények
- Nyakörv és pórázok (többféle típus szükséges), szájkosár
- Játékok
- Kutyaház, ketrec, fekhely, szállító eszközök
- Egészsége érdekében felmerülő költségek: oltások, ivartalanítás, orvosságok, állatorvos költségei. A kutyák az emberekhez hasonlóan szenvedhetnek olyan betegségektől, mint a rák, epilepszia, vakság, halláskárosulás, szívproblémák, melynek kezelési költsége magas.
- Kutyaápolási eszközök: kefék, fogkefe, fogkrém, körömvágó eszköz, kutyasampon, bőr és fültisztító eszközök, ha szükséges kutyakozmetika.
- Mikrochip, azonosító embléma, állat útlevél

9. Bunda

A hosszúszőrű kutyák bundája több gondozást igényel, mely idő és amennyiben nem magad végzed: pénz. Szintén a hosszabb szőrűek esetében gyakoribb az allergiás reakció előfordulási esélye az emberekben.

10. A kutya neme

A kan kutyák általában nagyobb méretűek nőstény társaiknál, illetve nagyobb arányban domináns vagy agresszív viselkedésűek. Az ivartalanítás csökkenti az aggresszivitást.

Okos kutya

Olvasd el a következő cikket is:
A magyar kutyafajták

 Vissza a témakör összes cikkéhez 
 Vissza az összes cikk listájához 

Okos kutya

Tudtad, hogy a honlapon nincs fent minden cikkünk?
A legjobbakat hírlevelünk olvasóinak tartogatjuk!

Le ne maradj erről a sok hasznos tanácsról, és érdekes írásról,
jelentkezz fel te is ingyenes hírlevelünkre:

Keresztneved:
E-mail címed:
Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és a jogi nyilatkozatot!

(Jelentkezésed a KutyaTippek.hu levelezési listájára szól.
A későbbiekben, ha szeretnél, bármikor lejelentkezhetsz a listáról.)
A banki kamatoknál magasabb hozammal szeretné befektetni a pénzét?
www.MagasKamat.hu
Tippek a kutyákhoz
Kutya dolgok
Copyright © 2009-2024, www.KutyaTippek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | E-mail: info@kutyatippek.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. Az oldal
meglátogatásával elfogadod a cookie-k használatát és a felhasználási feltételeket. (További információk)