Kutya és kutyusok. Minden fontos információ a kutyákról és kutyusokról, valamint kutyázásról. Minden ami kutya.
Tanácsok kutyázáshoz

Falkavezérség problémája

Falkavezérség problémája 

A kutyák nevelésében kulcsfontosságú, hogy tiszteljék, elfogadják az embert gazdájuknak. Tanácsaink abban segítenek neked, miként tudod elősegíteni, viselkedéseddel hangsúlyozni, hogy Te vagy a főnők.

A kutyák ősei a farkasok falkákban élnek. A falkában mindig van egy vezető, aki a legerősebb, és neki van először joga mindenhez. A többiek hűen követik vezetőjüket. Így van ez a kutyáknál is. Kialakul egy hierarchia, kialakul az ő helyük a családban. Amikor a kiskutya megérkezik a családba, fokozatosan kialakítja magában ezt a hierarchiát, és elhelyezi magát, illetve a családtagokat benne. Ha ekkor, elfogad vezérnek, hűen fog engedelmeskedni neked, és könnyebb lesz nevelned őt.

Azonban, ha a kutyád dominánssá válik, és nem fogad el erősebbnek, akár agresszívvé is válhat. Ez legtöbbször gyerekek esetén fordul elő, mert ekkor a kutya úgy érezheti, hogy ő az erősebb, és emiatt a ranglétrán magát előrébb helyezi a gyermeknél.

Nagyon fontos tehát, hogy megtanítsd a kutyádnak, hogy a családban mindenkinek engedelmeskednie kell. Te vagy a falkavezér, ő pedig, a hierarchiában a családtagok után következik. Ha ezt megtanulja, engedelmes kedvenc válhat belőle.

Tanácsok, amivel elősegítheted, hogy a vezetőjének tekintsen téged:

1. Étkezési szokások

A kutyád jelenlétében mindig neked kell először enned. Ha megnézel egy vadállatokból álló falkát, ott is a vezér eszik először. Neked csak ezt az elvet kell követned.

A te általad kialakított napirend szerint kell, hogy történjenek az etetések. Nem akkor, amikor ő kéri. A kutya szemében ki kell alakítanod, hogy tőled kapja az ételt. Ha 15 perc után sem ette még meg, vedd el tőle. Számára elérhető helyen ne hagyj kint állandóan ételt. Nincs rá szüksége, és így meg tudja tanulni, hogy mindig tőled kapja, tőled függ, hogy mikor ehet.

Ne etesd a saját elemózsiádból, ne hagyd, hogy rávegyen, hogy ebéd közben adj neki is a finom falatokból. Ha mégis megsajnálod, és mindenáron adni akarsz neki belőle, egyél te először, és csak miután befejezted, utána adj neki.

2. Szabályok

Légy következetes a szabályokban, és tartsd be őket mindig. Például, ha nem mehet a konyhába, ne engedd őt be kivételes alkalmakkor sem.

Adj utasításokat neki, emlékezz, ezt teszi egy vezető! Ha ételt adsz neki, mondd: „Egyél!” Amúgy is enne, de így hangsúlyozhatod a szerepedet.

Ne simogasd meg minden alkalommal, amikor odajön hozzád, és ezt kéri. Nem szabad, hogy úgy érezze, ő a központ és mindent megtehet, mert annyira szereted őt.

3. Viselkedj vezetőként!

Mindig te menj előre, te lépj be elsőként az ajtón.

Játék közben ne hagyd neki, hogy minden erőnléti vagy gyorsasági játékot ő nyerjen meg. Miért is lennél te a vezető, ha ő gyorsabb és erősebb nálad?

Sose engedd meg a kutyádnak, hogy föléd magasodjon. Ha lefekszel a földre, nem szabad neki rád helyeznie a tappancsait. Ez ugyanis az a pozíció, amivel a kutyák az elkapott prédákkal szemben kifejezik a dominanciájukat.

4. Hozz létre olyan helyzeteket, amikor a vezető szerepedet hangsúlyozod

Simogasd őt úgy, hogy közben állva maradsz, ne térdelj le hozzá. Így fel kell néznie rád, amivel a dominanciádat ki tudod fejezni.

Ha kap valamit, mindig utasíts, hogy üljön le. Etetések előtt, mielőtt megkapja a vacsoráját, mondd neki „Ül!”.

Okos kutya

Olvasd el a következő cikket is:
Turkálás saját vagy egy másik kutya ürülékében

 Vissza a témakör összes cikkéhez 
 Vissza az összes cikk listájához 

Okos kutya

Tudtad, hogy a honlapon nincs fent minden cikkünk?
A legjobbakat hírlevelünk olvasóinak tartogatjuk!

Le ne maradj erről a sok hasznos tanácsról, és érdekes írásról,
jelentkezz fel te is ingyenes hírlevelünkre:

Keresztneved:
E-mail címed:
Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és a jogi nyilatkozatot!

(Jelentkezésed a KutyaTippek.hu levelezési listájára szól.
A későbbiekben, ha szeretnél, bármikor lejelentkezhetsz a listáról.)
A banki kamatoknál magasabb hozammal szeretné befektetni a pénzét?
www.MagasKamat.hu
Tippek a kutyákhoz
Kutya dolgok
Copyright © 2009-2024, www.KutyaTippek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | E-mail: info@kutyatippek.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. Az oldal
meglátogatásával elfogadod a cookie-k használatát és a felhasználási feltételeket. (További információk)