Kutya és kutyusok. Minden fontos információ a kutyákról és kutyusokról, valamint kutyázásról. Minden ami kutya.
Tanácsok kutyázáshoz

Teendők a kiskutya a hazahozatala előtt

Teendők a kiskutya a hazahozatala előtt 

A kiskutya hazahozatala előtt szükséges megtenned olyan biztonsági intézkedéseket, melyekkel megvédheted kedvenced a láthatatlan veszélyektől. Nem is gondolnád, mennyi veszedelmet rejt számára egy lakás!

A kiskutya hazahozatala előtt néhány biztonsági intézkedést szükséges megtenned:

- Minden mérgező anyagot, orvosságot, számára tiltott ételt tégy el biztonságos helyre. Például: tisztítószerek, mosóporok, mosogatószerek, rovarirtó szerek, fertőtlenítők, csokoládé, olyan szobanövények, amelyek veszélyesek a kölyökre.

- Elektromos eszközök, drótok ne legyenek elérhetőek számára, még a végén kedve támad megrágcsálni őket. Az éles eszközöket különös figyelemmel pakold el az útjából.

Miket kell beszerezned az új jövevény számára?


1. Nyakörv

Ne felejts el bilétát tenni rá, melyen szerepel a kutya neve, te neved, címed, telefon és e-mail elérhetőséged. A nyakörv akkor a megfelelő méretű, ha két ujjadat kényelmesen be tudod helyezni a nyak és a nyakörv közé, nem szorul, és több hely sincs ennél. Ellenkező esetben túl kicsi vagy túl nagy a nyakörv.

Nyakörv fajták
:

- Hagyományos nyakörv
: egy ilyenre mindenképpen szükség van, ez mindig legyen a kutyán, ebből tudni lehet majd bárhol és bármikor, hogy nem gazdátlan.

- Halti vezető nyakörv: ennek a praktikus eszköznek a segítségével könnyebben tudod vezetni a kutyát. A fején keresztül gyakorlod rajta az irányítást. A haltit a kutya tréningezése során használjuk, megkönnyíti az irányítást a kutya felett.

Tapasztalt gazdik (kizárólag tapasztaltak!) figyelmébe, a teljesség kedvéért:

- Elektromos nyakörv: távirányítás segítségével enyhe fájdalomérzetet okoz a kutyának, amikor ezt előidézed. Akkor használd ezt az eszközt, ha a hagyományos vagy a halti pórázzal nem jársz sikerrel. Nehezebben tréningezhető vagy viselkedési problémával rendelkező kutyák számára javasolt csak. Kizárólag tapasztal gazdik kezébe engedélyezett! Kérd szakértő segítségét, ha nem vagy az.

- Szorító nyakörv: ha meghúzod a pórázt, ez a típusú nyakörv összeszorul a kutya nyaka körül. Kizárólag akkor használd, ha tapasztalt vagy kutyaidomításban. Mindig parancsokkal együttesen, sose túl erősen és hirtelen meghúzva. Sose hagyd az állaton, ha felügyelet nélkül van!

2. Póráz

Széles a választék, különböző anyagú és hosszúságú pórázokból. Válaszd a legmegfelelőbbet belátásod szerint. Sétáltatáshoz praktikus a hosszú póráz, idomításhoz, pedig egy rövid erős anyagú póráz javasolt.

3. Kutyaeledel

Nagyon fontos, hogy a kölyökkutya a számára optimális tápanyagokat kapja az etetés során! Mindenképp olvasd el a kutyaeledel kiválasztásáról szóló cikkünket!

4. Etető és ivóedények

Könnyen tisztítható, nehezen felborítható edényeket javaslunk. Kiskorára kisebb edénybe add neki az elemózsiát, különben előszeretettel fog átesni, átbukdácsolni rajta, amikor enni-inni megy. Ha nagyobb a tál, nagyobb eséllyel fordul elő, hogy túleteted őt.

5. Alvóhely

A kutyának szüksége van egy helyre, amiről tudja, hogy az ő területe. Egy kis vacok, ahol nyugodtan aludhat, ami kényelmes és biztonságos.

6. Ketrec

A kutya biztonságos szállításához, illetve pár órára biztonságban tartásához használatos. Ha a kutyátmegfelelően hozzászoktatjuk, nagyon hasznos eszközzé válik. A ketrecek fából, fémből vagy műanyagból készülnek. Méretüket tekintve meg kell tudnia fordulni benne, fel kell tudni állni benne. Ha a felnőtt méretére vásárolod meg a ketrecet, kerítsd le amíg kisebb megfelelő eszközökkel. További hasznos információt erről az eszközről a kutya ketrechez szoktatása című cikkükben találsz.

7. Játékok

Speciálisan kiskutyáknak tervezet játékok a legmegfelelőbbek.

8. Kutyafésű

A fajtától függően kell kiválasztanod a megfelelőt. Igyekezz természetes anyagból készült terméket vásárolni.

9. Szageltávolító eszköz

Praktikus dolog, már az elején beszerezni olyan tisztítószert, ami alkalmas arra, hogy a szobatisztaságra való neveléskor bekövetkezett baleset esetén el tudjuk távolítani a szagot a szőnyegből, padlóról, bútorról. Azért nagyon fontos ez, mert ha nem így teszünk, az állat szag alapján ide fog visszajárni elvégezni a dolgát.

Okos kutya

Olvasd el a következő cikket is:
Hogyan találhatsz rá a legszebb, legokosabb kiskutyára?

 Vissza a témakör összes cikkéhez 
 Vissza az összes cikk listájához 

Okos kutya

Tudtad, hogy a honlapon nincs fent minden cikkünk?
A legjobbakat hírlevelünk olvasóinak tartogatjuk!

Le ne maradj erről a sok hasznos tanácsról, és érdekes írásról,
jelentkezz fel te is ingyenes hírlevelünkre:

Keresztneved:
E-mail címed:
Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és a jogi nyilatkozatot!

(Jelentkezésed a KutyaTippek.hu levelezési listájára szól.
A későbbiekben, ha szeretnél, bármikor lejelentkezhetsz a listáról.)
A banki kamatoknál magasabb hozammal szeretné befektetni a pénzét?
www.MagasKamat.hu
Tippek a kutyákhoz
Kutya dolgok
Copyright © 2009-2024, www.KutyaTippek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | E-mail: info@kutyatippek.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. Az oldal
meglátogatásával elfogadod a cookie-k használatát és a felhasználási feltételeket. (További információk)