Kutya és kutyusok. Minden fontos információ a kutyákról és kutyusokról, valamint kutyázásról. Minden ami kutya.
Tanácsok kutyázáshoz

Szobatisztaság

Szobatisztaság 

Ez egy nagyon fontos lépés a kutya nevelésében. A kutyától és a körülményektől függően, többféle lehetőség van ennek megtanítására.

1. Mi az ideális kor, amikor el kell kezdeni a nevelést?

Akkor kell elkezdeni a szobatisztaságra szokatást, amikor a kiskutya 8-12 hetes.

2. Hát akkor kezdjük!

- Jelölj ki egy helyet, ahol el szabad végeznie a dolgát. Ez jellemzően a házon kívül egy meghatározott hely. (Bizonyos esetekben házon belüli helyszín is lehet).

- Amikor legközelebb aktuális, mutasd meg neki az utat erre a helyre.

- Miután elvégezte a dolgát, dicsérd meg és jutalmazd!

3. Napirend

Egy kiskutyának néhány óránként szükséges elvégeznie dolgát. A gyakoriság később csökkeni fog, ahogy idősebb lesz, és jobban tudja kontrolálni. Amikor kicsi, az alábbi időszakokban mindig vidd a kijelölt helyre:

- Reggeli sétáltatáskor

- Alvások után

- Minden étkezés után

- Minden játék, vagy tanítás után

- Ha hosszabb ideig egyedül van, miután hazaérsz

- Közvetlenül lefekvés előtt

Ha minden nap, a nap ugyanazon szakaszában viszed ki őt, mindkettőtök számára kellemes rendszerességre szoktatod, mely meglátod, nagy előny lesz majd a jövőben. Segít kialakítani egy napi rutint, melynek eredményeképpen ő meg fogja várni, míg a legközelebbi alkalom eljön és kiviszed őt. Emellett, tanulj meg felfigyelni a jelekre, amivel a kutya jelzi, hogy ki kell mennie. Mint például: körbe-körbe szaladgál, vagy ha feszült pofával bámulja az ajtót.

4. Használj parancsszót!

Tanítsd meg neki, hogy akkor végezze a dolgát, amikor a parancs elhangzik.

A tanítás menete, hogy először, amikor láthatóan elkezdi végezni a dolgát, mondd neki a parancsszót, majd dicsérd meg, jutalmazd jutalomfalattal.

Ha ezt minden alkalommal alkalmazod következetesen, eljön az az idő, amikor a befektetett energia meghozza gyümölcsét, és a parancs elhangzása után fogja elvégezni a dolgát.

5. Légy megbocsátó, ha hibát vét!

Ha magára hagyod őt, az erősen előidézi a hibázás lehetőségét. Amíg négy hét el nem telik balesetmenetesen, addig nem nyilváníthatod őt szobatisztának. Ha idősebb, ez még hosszabb időszakot jelent. Addig is:

Állíts fel barikádokat, amivel kontrollálni tudod, hogy mely helyek azok, amit nem tud elérni. Ezek legyenek olyan helyek, amik különösen érzékenyen érintenének téged, ha a baleset ott következne be. Ha felügyelet nélkül kell hagynod, és megtanítottad neki, hogy biztonságban és jól érezze magát a zárt helyén a saját kis ketrecében, hagyd őt ott, kedvenc játékaival.

6. Ha becsúszik egy hiba…

- Alaposan takaríts fel utána! Távolíts el minden szagot, hogy elkerüld, hogy a szag miatt visszajárjon ugyanarra a helyre, és ismételten ott végezze el a dolgát.

- Használj megfelelő illatosítót, ami semlegesíti a szagot.

- Ha van olyan hely vagy szoba, ahova rendszeresen visszajár elvégezni a dolgát, zárd el. Csak felügyelettel engedd be oda addig, amíg szobatiszta nem lesz.

- Ha baleset a szőnyegen történt, ajánlatos elvinni a tisztítóba. Ha erre nincsen lehetőséged, javasoljuk a szag eltávolítására alkalmas alábbi, praktikus házi praktikát: 50% víz, 50% ecet keverékével végezd el a szőnyeg tisztítását. Sose használj ammóniát, mert az ammónia pont azt a hatást idézi elő, hogy a kutya visszatér ide.

7. A hibák korrigálása

Teljesen természetes, hogy a szobatisztaságra szoktatás időszakában bekövetkeznek balesetek. Ezeket, az alábbi módszerekkel tudod kezelni:

- Sose büntesd meg, ha már megtörtént a baj. Például: egyedül hagytad a lakásban, de mire hazaérkezel bepisilt. Ez késleltetett büntetés, totálisan rossz időzítés - emlékezz az alapelvekre! A kutya nem fogja tudni, hogy miért kapta a leszúrást.

- Sose dörgöld bele a kutya orrát az ürülékébe, semmi értelme és a vége az lesz, hogy félni fog tőled. Légy nagyon türelmes, ez egy hosszú tanulási periódus.

- Ha észreveszed, pont akkor, amikor a nem megfelelő helyen végzi a dolgát, nyakörvén keresztül húzd fel, és határozottan mondd neki „Nem!”. Vigyázz, ne ijessz rá nagyon. Majd gyorsan vidd ki, és hagyd, hogy befejezze a dolgát. Ezután dicsérd meg őt.

Okos kutya

Olvasd el a következő cikket is:
A kutya szocializációja

 Vissza a témakör összes cikkéhez 
 Vissza az összes cikk listájához 

Okos kutya

Tudtad, hogy a honlapon nincs fent minden cikkünk?
A legjobbakat hírlevelünk olvasóinak tartogatjuk!

Le ne maradj erről a sok hasznos tanácsról, és érdekes írásról,
jelentkezz fel te is ingyenes hírlevelünkre:

Keresztneved:
E-mail címed:
Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és a jogi nyilatkozatot!

(Jelentkezésed a KutyaTippek.hu levelezési listájára szól.
A későbbiekben, ha szeretnél, bármikor lejelentkezhetsz a listáról.)




A banki kamatoknál magasabb hozammal szeretné befektetni a pénzét?
www.MagasKamat.hu
Tippek a kutyákhoz
Kutya dolgok
Copyright © 2009-2024, www.KutyaTippek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | E-mail: info@kutyatippek.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. Az oldal
meglátogatásával elfogadod a cookie-k használatát és a felhasználási feltételeket. (További információk)