Kutya és kutyusok. Minden fontos információ a kutyákról és kutyusokról, valamint kutyázásról. Minden ami kutya.
Tanácsok kutyázáshoz

Ugatás

Ugatás 

Éjszaka van. Aludnál. De nem tudsz, mert az az áldott kutya, azé a kedves szomszédé, megkeseríti az életedet állandó ugatásával. Vagy éppen a te kutyád az, aki mások életét keseríti? Lássuk tippjeinket a probléma megoldására!

Nagyon sok oka lehet annak, ha egy kutya ugat. Egyes esetekben a fajta jellemzője. Mivel ez örökölt viselkedésforma, erről leszoktatni nehézkes. Ugathat ugyanakkor félelemből, esetleg azért, mert védi a területét, vagy ha forgalmas út mellett van a háza.

Mindegy azonban, milyen okból ugat a kutyád, csak akkor jelent problémát, ha nem kontrolálható. Ha ez a helyzet, saját nyugalmad és a szomszédokkal való konfliktus elkerülése végett, le kell szoktatnod az állandó ugatásról a hangoskodó állatot.

Mielőtt nekiállsz, az alapparancsokkal kezd a kutyád nevelését, mint például az „Ül!” vagy a „Nem!” utasítások megtanítása, ezek nélkül nem járhatsz sikerrel. Nem ugorhatsz egyből fejest a dolgok közepébe. Ha ezeket már tudja, hajrá kezdjünk hozzá!

Az ugatás megfékezéséhez az első lépés: azonosítani kell a problémát, azaz kideríteni, hogy miért ugat. Vegyük sorra, mi rejtőzhet mögötte, és milyen módszereket javaslunk a megfékezésre.

Fontos, hogy attól függően, mi rejlik a probléma mögött, más-más módszer vezet sikerre.

- Figyelmet kér?

Ha kutyád azért ugat, hogy felkeltse a figyelmedet, megszerezzen egy játékot vagy finom eledelt a legjobb reakció, nem megadni neki azt, amit kíván. Hagyd teljes mértékben figyelmen kívül! Hozd a tudomására, hogy az ugatással nem éri el, hogy figyelj rá. Sőt! Teljesen elszeparálja magát ezzel. Csak akkor foglakozz vele ismét, ha megnyugodott.

- Védelmezi a területét, minden áron?

Egy negatív szándékkal közeledő idegent jó, ha megugat, az már viszont nem, ha szegény postást riogatja állandóan, vagy őrült lelkesedéssel minden, a kerítés előtt elhaladó embert. A következő módszerrel próbáld meg leszoktatni őt erről:

1. Hozz létre olyan szituációt, amikor tudod, hogy ugatni fog. Ha szükséges, kérd egy barátod segítségét. A kutyát tartsd pórázon.

2. Óvatosan közelíts felé, majd ültesd le, ez segít, hogy megnyugodjon. (fogd a pórázt, mond neki „Nem!”)

3. Dicsérd meg jutalomfalattal, akkor, amikor abbahagyja az ugatást.

Tuti tipp:

Sose kiabálj rá a kutyádra, ha az a célod, hogy abbahagyja az ugatást. Az ő szemében ez az „emberi ugatás”! Ezzel a reakcióval ugyanis azt hangsúlyozod, hogy elfogadod a kommunikációnak ezt a módját.

- Akkor ugat, ha egyedül van otthon?

Ebben az esetben valószínűleg egyedüllét miatti szorongásban szenved. Erről ingyenes hírlevelünkben részletesebben olvashatsz.

Első megoldási javaslatunk, ha társaságként egy másik kutyát is befogadsz. Sajnos azonban ez az esetek többségében nem kivitelezhető, hiszen még egy kutya dupla annyi felelősség és költség. Ezért jól gondold meg.

Mi lehet a másik megoldás? Próbáld tetten érni!

1. Cselezd ki, tégy úgy, mintha elmennél, majd amikor ugatni kezd, fordulj vissza és használd a titkos fegyveredet: Vízipisztoly, egy kis ecettel megfűszerezve! Keverj a vízbe 1/8 arányban ecetet, és ezzel töltsd meg a hosszabb távolságra is használható vízipisztolyodat.

2. Amikor ugat, a mellkasa alá célozz, ott találd el őt! Miért jó módszer ez? Mert a kutyák utálják az ecet szagát. Legtöbb esetben az lesz a reakciója, hogy hátrálni kezd majd, és abbahagyja az ugatást. Használd ezt a módszert, ha a „Nem!”, vagy más általad a szituációra alkalmazott parancsszó használata nem jár eredménnyel.

3. Dicsérd meg és jutalmazd, ha sikeres volt a csel!

Vigyázz! Ügyesnek kell lenned. Titokban kell tartanod, hogy te vagy az, aki a kellemetlenséget előidézi számára. Bújj el egy ajtó mögé vagy sarokba, hogy ne lásson téged. Alakítsd úgy, hogy azt higgye, valahonnan a környezetből érkezik, és nem tőled származik a zavaró spriccelés. Ellenkező esetben azt fogja megtanulni, ha nem vagy ott, akkor ugathat.

Ez a keverék ártalmatlan, de a szemét csípheti, ezért próbáld nem szemen találni.

Tuti tippek!

Használd ezt a módszert, ha van egy szomszédod, akit egyáltalán nem érdekel, hogy állandóan ugat a kutyája.

Vásárolj egy erre a célra kifejlesztett speciális eszközt, mely a kutyára helyezve kellemetlen hangot bocsát ki, amikor ugatni kezd. A hang az emberi fül számára hallhatatlan. Ezzel az eszközzel szinte garantált, hogy a szomszéd kutya nem zavarja többé a nyugalmadat. Saját kutyádra azonban csak végső esetben alkalmazd ezt a módszert, mert nem biztos, hogy hosszú távú megoldás lesz, nem minden esetben orvosolja a mögöttes problémát.

Okos kutya

Olvasd el a következő cikket is:
Mindig felugrál rám a kutyám!

 Vissza a témakör összes cikkéhez 
 Vissza az összes cikk listájához 

Okos kutya

Tudtad, hogy a honlapon nincs fent minden cikkünk?
A legjobbakat hírlevelünk olvasóinak tartogatjuk!

Le ne maradj erről a sok hasznos tanácsról, és érdekes írásról,
jelentkezz fel te is ingyenes hírlevelünkre:

Keresztneved:
E-mail címed:
Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és a jogi nyilatkozatot!

(Jelentkezésed a KutyaTippek.hu levelezési listájára szól.
A későbbiekben, ha szeretnél, bármikor lejelentkezhetsz a listáról.)
A banki kamatoknál magasabb hozammal szeretné befektetni a pénzét?
www.MagasKamat.hu
Tippek a kutyákhoz
Kutya dolgok
Copyright © 2009-2024, www.KutyaTippek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | E-mail: info@kutyatippek.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. Az oldal
meglátogatásával elfogadod a cookie-k használatát és a felhasználási feltételeket. (További információk)