Kutya és kutyusok. Minden fontos információ a kutyákról és kutyusokról, valamint kutyázásról. Minden ami kutya.
Tanácsok kutyázáshoz

7 jó tanács, hogy elkerüld, hogy egy kóbor kutya megharapjon téged!

7 jó tanács, hogy elkerüld, hogy egy kóbor kutya megharapjon téged! 

Gondolkodtál már azon, hogy mi a helyes magatartás, ha egy gazdátlan kutyával találkozol, aki gyanúsan méreget téged az út széléről? Mi összeszedtük neked a leghasznosabb tanácsokat!

Bizonyára veled is megtörtént már sétálás közben, hogy váratlanul megjelent egy idegen kutya az út szélén, mely hirtelen elkezdet ugatni rád, és agresszívan morogni.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, mely segítségedre lehet ilyen esetekben, hogy elkerüld a veszélyt. Légy elővigyázatos a kutyákkal szemben. A legtöbb kutyatámadás a kutyák nem megfelelő elzárása, illetve a kutyák idomításának hiánya miatt történik. Sajnos a világon mindig lesznek rossz gazdák, ezért jobb elővigyázatosnak lenni.

1. Maradj nyugodt. Van abban valami igazság, hogy a kutyák megérzik a félelmet. Ha bepánikolsz, az kiválthatja a kutyában azt, hogy még magabiztosabb lesz.

2. Légy ura a helyzetnek. Emlékezz, hogy a legtöbb kutya ember által nevelt. Az utasítás, hogy "Nem!", "Állj!","Feküdj!", vagy "Menj haza!" pillanatra meglepheti, mely időt adhat neked.

3. Ne mosolyogj a kutyára. Valószínűleg barátságosnak próbálsz tűnni, de egy agresszív kutya ezt támadásra felhívásnak veheti, a fogak vicsorítása miatt.

4. Végy fel olyan pozíciót, ami nem fenyegető. Ne állj szembe a kutyával, és ne nézz a szemébe, tartsd a látókörödben, de kerüld a szemkontaktust.

5. Figyelj az intő jelekre. A legtöbb kutya nem agresszív, hanem inkább kíváncsi vagy védi a területét. Nagyon fontos megkülönböztetni, hogy egy kutya csak játszani akar vagy valóban agresszív. Ha a kutya a fejét magasan vagy alacsonyan tartva közelít feléd, valószínűleg nem fog támadni. Ellenben, ha egy kutya egyenesen és magabiztosan tartja a fejét, valószínűbb hogy támadó szándékkal érkezik. Ha testtartása is egyenes, és egyenletes tempóban közelít, szintén nem jelent jót.

6. Ne fuss! Az elszaladás felkeltheti a kutya ősi üldözési ösztönét, akkor is, ha az eredeti szándéka csak játékos volt. Illetve, ha gyalogosan vagy elképzelhetetlen, hogy gyorsabb legyél nála. Még biciklivel is neki van több esélye.

7. Maradj egyhelyben. A kutyák figyelmét rövid időre tudja egy dolog lekötni. Gyakran rövid ugatás után a kutya talál újabb érdekes dolgot, és egyszerűen elsétál. Kezeidet tarts összefogva a tested előtt, elkerülve, hogy megharaphassa őket. A kutya gyakran közel jön, megszaglászik, anélkül, hogy megharapna.

Ha kutya már nem figyel rád, lassan hátrálj, és hagy el a terepet.

További ötletek:

- Érdemes ezeket a tanácsokat megtanítani a gyerekeknek, hogy veszély esetén támaszkodhassanak valamire.
- Ezek a tanácsok egy kutya támadása esetén alkalmazhatók, több kutya esetén nem.
- Ha biciklivel vagy, használd a biciklit arra, hogy megvédjen, és tartsd minden esetben a kutya és teközted.
- Ha rád készül ugrani, lengess meg egy ruhadarabot távol a fejedtől, valószínűleg azt fogja követni.

Figyelmeztetések:

Ha a kutya megtámad: ne üsd a fejét, nagyon kemény a koponyájuk, csak felbőszíted a kutyát. Az egyetlen hely, ahol védekezés esetén a kutyát megütve sérülést okozható, az a nyak hátsó része. A kutyának érzékeny orra, illetve ha kutya megharap téged, emlékezz hogy a legérzékenyebb része a szeme. Védd az arcod és a nyakad. Ne húzd el magad, vagy másokat támadás esetén, mert ez súlyosabb sérüléseket okozhat.

Kutyaharapás esetén fel kell keresni egy orvost, és tanácsot kérni a védőoltások szükségességéről. A veszettség ellen oltás sorozattal lehet védekezni a harapás után, és minél hamarabb el kell kezdeni.

Minden kutya különböző, mely miatt bizonyos esetekben váratlanul reagálhatnak. Ezek a tanácsok segítséget jelentenek a legtöbb esetben a veszély elkerülésére, de nem garantált, hogy minden esetben megfelelőek.

Okos kutya

Olvasd el a következő cikket is:
Kíváncsi vagy rá hány éves valójában a kutyád? Most megtudhatod!

 Vissza a témakör összes cikkéhez 
 Vissza az összes cikk listájához 

Okos kutya

Tudtad, hogy a honlapon nincs fent minden cikkünk?
A legjobbakat hírlevelünk olvasóinak tartogatjuk!

Le ne maradj erről a sok hasznos tanácsról, és érdekes írásról,
jelentkezz fel te is ingyenes hírlevelünkre:

Keresztneved:
E-mail címed:
Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót és a jogi nyilatkozatot!

(Jelentkezésed a KutyaTippek.hu levelezési listájára szól.
A későbbiekben, ha szeretnél, bármikor lejelentkezhetsz a listáról.)
A banki kamatoknál magasabb hozammal szeretné befektetni a pénzét?
www.MagasKamat.hu
Tippek a kutyákhoz
Kutya dolgok
Copyright © 2009-2024, www.KutyaTippek.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | E-mail: info@kutyatippek.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. Az oldal
meglátogatásával elfogadod a cookie-k használatát és a felhasználási feltételeket. (További információk)